De geschiedenis van de Sarong
In Indonesië, waar de Sarong of Sarung oorspronkelijk vandaan komt is dit een traditioneel kledingstuk voor mannen.
Vrouwen dragen een ander soort wikkeldoek, Kain genaamd.
De Sarong wordt om de heup gewikkeld als een koker en staat daarom ook bekend als kokerdoek. Vroeger was het dragen van een Sarong alleen bedoeld voor vorsten en edelen. Zij droegen kokerdoeken gemaakt van dure stoffen en versierd met traditionele motieven.
Het zonder toestemming dragen van deze kledij was zelfs strafbaar. Tegenwoordig ligt dit anders en dragen ook mannen uit het volk een Sarong.
Het kledingstuk is niet bedoeld als werkkleding
De Sarong is er voor momenten van rust en wordt ook gedragen tijdens bezoeken aan een moskee. Maar met de komst van het massatoerisme is de betekenis van de Sarong veranderd. De Sarong is in vele kleuren te verkrijgen en wordt inmiddels wereldwijd gedragen door mannen en vrouwen.
Een Sarong is inmiddels een populair kledingstuk!
Het is een rechthoekige doek die rond het lichaam gewikkeld wordt. Soms worden de twee uiteinden aan elkaar genaaid waardoor er een koker ontstaat maar meestal wordt de Sarong als een wikkelrok gedragen die bij de taille wordt ingestopt.
De Sarong wordt in de kustgebieden van de Indische Oceaan, Zuid-Oost Azië en de zuidelijke eilanden van de Grote Oceaan gedragen. Zowel mannen als vrouwen dragen Sarongs. Een Sarong ook wel Pareo genoemd, waarvan ik die naam niet terecht vindt, een Pareo is nl. doorgaans van een heel erg doorschijnende stof en vaak bijpassend bij je badkleding. Wat ze wel gemeen hebben is dat beiden gebruikt worden als omslagdoek.
Bekijk onze Sarongs.